Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου

Η τελετή ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου Βόλου με Δήμαρχο τον Πάνο Σκοτινιώτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών. Τον όρκο ανέγνωσε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, ενώ όσοι από τους δημοτικούς συμβούλους επιθυμούσαν έδωσαν θρησκευτικό όρκο και άλλοι πολιτικό.
«Η σημερινή μέρα είναι αναμφισβήτητα μια μέρα που θα βρει σημαντική θέση στην τοπική μας ιστορία, αφού ανοίγει ένας νέος ιστορικός κύκλος για τη μεγάλη μας πόλη, για την κοινή μας πόλη, για το νέο μας Δήμο», τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Π. Σκοτινιώτης, απευθύνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, ενότητας και αγωνιστικότητας μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που ορθώνονται μπροστά.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τα επόμενα χρόνια ο Βόλος καλείται, και μάλιστα σε εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, να διαμορφώσει το νέο του πρόσωπο. Να βρει τη σύγχρονη ταυτότητά του. Να προσδιορίσει το ρόλο του στο μέλλον. Η  μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» έρχεται σε μια περίοδο όπου στη χώρα μας βιώνουμε την οδυνηρή  κατάληξη μιας ολόκληρης εποχής. Μακάρι να αποδειχθεί και προπομπός της νέας εποχής. Σε όλους εμάς πέφτει η μεγάλη ευθύνη να βάλουμε γερά θεμέλια, ώστε ο νέος Δήμος να μπορέσει το γρηγορότερο ν’ ανοίξει τα φτερά του. Όπως και σε όλους εμάς πέφτει η μεγάλη ευθύνη να κάνουμε κάθε τι το δυνατό, ώστε να δημιουργήσουμε μια στέρεη σχέση εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία, ρίχνοντας οριστικό ανάθεμα σε φαινόμενα και καταστάσεις που προκαλούν οργή στους πολίτες και εντείνουν τη δυσπιστία τους προς το πολιτικό σύστημα».

Συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προεκλογικά  είχατε πει ότι οι δύο προτεραιότητες του προγράμματός σας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής, που αποτελούν επένδυση στην κοινωνική συνοχή.  Στην  πράξη πώς θα το υλοποιήσετε;
Είχα πει ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία νέων, σταθερών θέσεων εργασίας είναι δύο στόχοι που δεν αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο του προγράμματός  μας, αλλά διαπερνούν ολόκληρο το πρόγραμμα και την κάθε επιμέρους δράση του. Είχα επίσης επισημάνει ότι η βελτίωση της ποιότητας ζωής  αποτελεί επένδυση στην κοινωνική συνοχή, αφού τα πιο αδύνατα στρώματα της κοινωνίας δεν έχουν την πολυτέλεια εναλλακτικών διεξόδων εκτός πόλης. Σημειώνω ότι το πρόγραμμά μας δεν μένει σε γενικές διακηρύξεις, αλλά προχωρά σε εξειδικευμένες δράσεις, με ιεράρχηση προτεραιοτήτων, τις οποίες θα αρχίσουμε να υλοποιούμε, με βάση και τις πηγές χρηματοδότησης που θα εξασφαλίζουμε.  Η κεντρική μας ιδέα σε σχέση με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής  είναι ότι αλλάζουμε συνολικά τη φιλοσοφία οργάνωσης της πόλης, με ενδυνάμωση των δράσεων για την εξυπηρέτηση των πεζών, των ατόμων με κινητικές δυσκολίες, των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών. Δίνουμε, επίσης, έμφαση, με συγκεκριμένα μέτρα, στην εφαρμογή ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής σε ολόκληρη τη λεκάνη διαχείρισης του νέου Δήμου και ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων,  στην  αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στην προστασία του Παγασητικού, στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.