Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των Αντιδημάρχων Βόλου

Σε περιορισμένη ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των Αντιδημάρχων προχώρησε σήμερα με απόφασή του ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης.Υπενθυμίζεται ότι η θητεία των Αντιδημάρχων λήγει στις 31.12.2012. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σκοτινιώτης, οι περιορισμένες αυτές αλλαγές κρίθηκαν αναγκαίες δεδομένου ότι πλέον ο Δήμος ασκεί και νέες αρμοδιότητες, όπως τις αρμοδιότητες του τομέα Εμπορίου. Ο Δήμαρχος Βόλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση όλων των Αντιδημάρχων στα καθήκοντα που τους είχαν  ανατεθεί και τόνισε: «Η προσπάθεια για ένα Δήμο υγιή και επιχειρησιακά ικανό να ανταποκριθεί στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της τοπικής ανάπτυξης, την εξυπηρέτηση του πολίτη και την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, θα συνεχιστεί αμείωτη και το νέο χρόνο, αξιοποιώντας και τη μέχρι τώρα πολύτιμη εμπειρία από τη δράση μας, που εκτυλίχθηκε σ’ ένα εντελώς νέο θεσμικό περιβάλλον και σε μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία».

Σαρωτικοί έλεγχοι για το παράνομο εμπόριο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο σχεδιασμό του «Καλλικράτη», της μεγαλύτερης, ίσως, μεταρρύθμισης της μεταπολιτευτικής περιόδου, υπήρξαν σημαντικά κενά. Η διαπίστωση αυτή δεν αναιρεί το πραγματικό γεγονός ότι για πρώτη φορά επιχειρήθηκε συντονισμένη παρέμβαση σ’ όλες τις βαθμίδες της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης. Ωστόσο, δεν υπήρξε και πάλι συνολική μεταρρύθμιση στο διοικητικό σύστημα της χώρας, αφού δεν προχώρησαν ταυτόχρονα και οι βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται στην οργάνωση και λειτουργία της κεντρικής διοίκησης ώστε να περιοριστεί στον επιτελικό της ρόλο. Επιπλέον, η μεταρρύθμιση δεν συνδέθηκε με ένα συνολικό σχέδιο  για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού,  την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σ’ ένα όλο και πιο απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

«Καλλικράτης»: ώρα για το επόμενο βήμα – Άρθρο του Δημάρχου Βόλου στο ηλεκτρονικό περιοδικό “e-αυτοδιοίκηση”

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  στο σχεδιασμό του «Καλλικράτη», της μεγαλύτερης, ίσως, μεταρρύθμισης της μεταπολιτευτικής περιόδου, υπήρξαν σημαντικά κενά. Η διαπίστωση αυτή δεν αναιρεί το πραγματικό γεγονός ότι  για πρώτη φορά επιχειρήθηκε συντονισμένη παρέμβαση σ’ όλες τις βαθμίδες της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης. Ωστόσο, δεν  υπήρξε και πάλι συνολική  μεταρρύθμιση στο διοικητικό σύστημα   της χώρας, αφού δεν προχώρησαν ταυτόχρονα και οι βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται στην οργάνωση  και λειτουργία της κεντρικής διοίκησης ώστε να περιοριστεί στον επιτελικό της ρόλο. Επιπλέον, η μεταρρύθμιση δεν συνδέθηκε με ένα συνολικό σχέδιο  για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού,  την αλλαγή του αναπτυξιακού   προτύπου της χώρας και τη βελτίωση της  ανταγωνιστικότητάς της   σ’ ένα όλο και πιο απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.