Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Η συμμετοχική δημοκρατία προϋπόθεση για μια προοδευτική τοπική αυτοδιοίκηση

Η κοινωνία πολιτών  στην Ελλάδα εξακολουθεί να  παραμένει καχεκτική. Στο πολιτικό λεξιλόγιο, ωστόσο, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο έννοιες όπως συμμετοχικές διαδικασίες,  διαβούλευση, συμμετοχική δημοκρατία κλπ.     Οι συμμετοχικές διαδικασίες έχουν πολλές μορφές και ακόμη περισσότερες εφαρμογές. Στο κέντρο τους (πρέπει να) βρίσκεται  ο πολίτης, ο δημότης, ως πηγή δύναμης, δημιουργίας, έμπνευσης.Συμμετοχή δεν σημαίνει, φυσικά, αέναη συζήτηση. Η συμμετοχική διαδικασία απαιτεί σωστό σχεδιασμό, συγκεκριμένο πλαίσιο και σαφείς στόχους, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να ακυρωθεί τελικά η όλη πρωτοβουΣε πολλές χώρες έχει αναπτυχθεί ολόκληρος επιστημονικός κλάδος σχετικά με την ανάπτυξη εργαλείων, τα οποία υποστηρίζουν τις συμμετοχικές αποφάσεις και το συμμετοχικό σχεδιασμό.

Oι δημοτικές εκλογές έρχονται..…η Tοπική Aυτοδιοίκηση θα μείνει; Ο Βόλος στο επίκεντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος, του Ηλία Ξηρακιά

Σε λιγότερο από τρεις (3) μήνες (18 & 25 Μαΐου), οι δημότες σ’ όλη τη χώρα θα εκλέξουν τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια, οι οποίοι θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους από την 1η Σεπτεμβρίου, για τα επόμενα 5 χρόνια,  αφού με τον «Καλλικράτη» καθιερώθηκε για πρώτη φορά η 5ετής θητεία η οποία θα συμπίπτει με τη θητεία των Ευρωβουλευτών. Το θέμα των εκλογών και των υποψηφιοτήτων απασχόλησε και απασχολεί την κεντρική πολιτική σκηνή και τα επιτελεία των πολιτικών κομμάτων, τα οποία έχουν ήδη προκρίνει τη στρατηγική τους για τις εκλογές, προτάσσοντας τις στενές κομματικές τους επιδιώξεις και αδιαφορώντας παντελώς για το ουσιαστικό νόημα των εκλογών της Αυτοδιοίκησης.

Η πρωτιά του Βόλου και τα «κοπρόσκυλα», του Πάνου Σκοτινιώτη


Ο Βόλος καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην «Ποιότητα Αστικής Ζωής», συγκρινόμενος με άλλα έξι αστικά κέντρα της χώρας. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής που εκπόνησε η κ.Εύα Ψαθά, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Αλέξη Δέφνερ, η οποία δημοσιεύεται στη σημερινή «Θεσσαλία». Στη γενική κατάταξη για την ποιότητα ζωής, μετά το Βόλο που καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ακολουθούν κατά σειρά η Λάρισα, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, η Πάτρα, η Καβάλα και η Καλαμάτα. Τίποτε φυσικά δεν είναι τυχαίο. Προφανώς κάποιοι εργάστηκαν και προσέφεραν για να έχουμε αυτή την επίδοση. Πολίτες και αιρετοί. Ναι, οι αιρετοί που συλλήβδην χαρακτηρίστηκαν «κοπρόσκυλα», σύμφωνα με τη φασιστική θεωρία της «συλλογικής ευθύνης» και τη Χρυσαυγίτικη φρασεολογία αυτού που δήλωνε πως «ντρέπεται που η μάνα του τον γέννησε σ’ αυτή την πόλη».