Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ξεμπλοκάρει η β΄φάση του έργου ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικήςγραμμής Βόλου – Λάρισας

Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για τη β΄φάση του έργου ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Λάρισας, όπως ενημερώθηκε οΔήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης σε επικοινωνία που είχε σήμερα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ. Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που υπέγραψε ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ.Μανιάτης αφορά, συγκεκριμένα, την κατασκευή και λειτουργία του έργου ηλεκτροκίνησης της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Βόλος - Λάρισα από το Σ.Σ. Βόλου μέχρι τον Σ.Σ. Λάρισας, μήκους περίπου 61,2 km, εντός των ορίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Δήμος Βόλου: Προωθούμε τις αρχές της Βιώσιμης Κινητικότητας

Ο Βόλος, όπως όλα τα σύγχρονα αστικά κέντρα, υποφέρει από το κυκλοφοριακό. Η σημερινή κατάσταση στο εμπορικό κέντρο του Βόλου, σ’ ό,τι αφορά τις αστικές μετακινήσεις (πεζοί, κίνηση αναπήρων, ΙΧ, ποδήλατα, μέσα μεταφοράς, πεζόδρομοι, parking κλπ), δεν διευκολύνει τη λειτουργία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, γι’ αυτό και επιχειρήσαμε την  ανατροπή της. 

Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Δήμος Βόλου: Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Χώρο – Ομορφαίνουμε την πόλη μας. Είναι υπόθεση όλων μας.

Ξεκινήσαμε συντονισμένη επιχείρηση για την απελευθέρωση των κοινόχρηστων χώρων και την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τόσο τη λειτουργία όσο και την αισθητική εικόνα της πόλης. Σταθερή θέση μας, ιδιαίτερα σε εποχή δραματικής υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου, είναι ότι ο Δήμος έχει υποχρέωση, περισσότερο από ποτέ, να κάνει την πόλη πιο ανθρώπινη. Σκοπός είναι να την χαίρονται πρώτα και κύρια οι δημότες και ιδιαίτερα όσοι έχουν λιγότερες δυνατότητες άλλων διεξόδων και βεβαίως οι επισκέπτες της που είναι οι ζωντανοί διαφημιστές της. Στην επιδίωξη αυτή αρνηθήκαμε την υποταγή σε ξεπερασμένες συντεχνιακές αντιλήψεις και ιδιοτελή συμφέροντα.

Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Δήμος Βόλου: Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων – Ενέργεια

Στη στρατηγική της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης εντάσσεται και η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Την τριετία αυτή έγιναν σημαντικά βήματα, όπως:
Επέκταση της ανακύκλωσης σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες: Ο Δήμος Βόλου βραβεύτηκε, μαζί με άλλους πέντε Δήμους της χώρας, για τις επιδόσεις του στον τομέα της ανακύκλωσης, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Διακρίθηκε, συγκεκριμένα, για την υψηλότερη κατά κεφαλήν επίδοσή του στον τομέα της ανακύκλωσης, ενώ ως αποτέλεσμα της προόδου του Δήμου σε αυτόν τον τομέα, παραχωρήθηκαν επιπλέον από την ΕΕΑΑ δύο (2) απορριμματοφόρα και ενενήντα (90) μπλε κάδοι για την αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών.

Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Δήμος Βόλου: Το νερό και η αποχέτευση αποτελούν δημόσια κοινωνικά αγαθά και ανθρώπινο δικαίωμα


Η νέα ΔΕΥΑΜΒ, που παρά τη συνεχή μείωση του προσωπικού της κατορθώνει και καλύπτει πλέον αποτελεσματικά όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Βόλου, έθεσε ως βασικές  προτεραιότητες:
την ολοκληρωμένη υδατική πολιτική στη συνολική λεκάνη απορροής του Δήμου Βόλου, και  

την ένταξη όλων των δράσεων που αφορούν τον κύκλο του νερού σ’ ένα σχέδιο ολοκληρωμένης, ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, το οποίο αρχίζει από την παραγωγή και καταλήγει στην ενεργειακή αξιοποίηση, διεπόμενο από τους κανόνες της αειφορίας. Βασικός στόχος της ΔΕΥΑΜΒ είναι ο συστηματικός έλεγχος των διαρροών νερού, που φθάνει σήμερα στο 40%, ο εμπλουτισμός των υδραγωγείων με πηγαία νερά και η χρησιμοποίηση του καθαρού πλέον νερού από τον τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό για άρδευση. Παράλληλα, η καλλιέργεια καταναλωτικής συνείδησης για περιορισμό και ορθολογική χρήση του πολύτιμου αυτού αγαθού, με δράσεις που ξεκινούν από τα Δημοτικά Σχολεία.

Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Δήμος Βόλου: Δήμος που επενδύει στην ποιότητα ζωής


Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης, η οποία καθιερώθηκε το 1970 με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη, παρουσιάζουμε ορισμένες από τις δράσεις που υλοποιήσαμε ως Δημοτική Αρχή Βόλου την προηγούμενη τριετία, με στόχο την προστασία, διαφύλαξη και ανάδειξη του περιβάλλοντος. Με την πεποίθηση ότι η ποιότητα ζωής αποτελεί επένδυση στην κοινωνική συνοχή, δημιουργούμε προϋποθέσεις για περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη ανάπτυξη. 

Συνάντηση Π.Σκοτινιώτη με τους εργαζομένους στην “Αύρα”

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Βόλου κ.Πάνο Σκοτινιώτη είχαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο κατάστημα «Αύρα», στην παραλία του Αναύρου, το οποίο οδηγήθηκε σε κλείσιμο έπειτα από σχετική δικαστική απόφαση. Ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι το κλείσιμο της “Αύρας” αποτελεί οπωσδήποτε μια δυσάρεστη εξέλιξη για όλους, εξέφρασε τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής στους εργαζομένους και  εξήγησε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου είναι υποχρεωμένες να εκτελούν τις δικαστικές αποφάσεις. Στην περίπτωση της “Αύρας”, όπως είπε, εξαντλήθηκε και θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο εξεύρεσης λύσης, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του καταστήματος, καθώς σταθερή θέση της Δημοτικής Αρχής είναι να διασωθούν παραδοσιακά καταστήματα της πόλης, ένα από τα οποία είναι και η “Αύρα”, η οποία μάλιστα προσφέρει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας σε μια περίοδο που η ανεργία στην πόλη μας καλπάζει. 

Δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του Δήμου

Μετά από επίμονες ενέργειες των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ψηφίσματα Δημοτικών Συμβουλίων, μεταξύ αυτών και του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, κλπ), όπως και των επαγγελματικών οργανώσεων των καταστηματαρχών εστίασης και διασκέδασης, ψηφίστηκε επιτέλους από τη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που ικανοποιεί πάγια αιτήματα του κλάδου, διευκολύνει τη λειτουργία της αγοράς και θέτει τέλος σε καταστάσεις του παρελθόντος που τελικά συσσώρευσαν προβλήματα στις επιχειρήσεις και στις σχέσεις τους με τους Δήμους.

Με την ταινία “La colmena” συνεχίζεται το αφιέρωμα στο ισπανικό σινεμά

Το 4ο αφιέρωμα στον Ισπανικό Κινηματογράφο συνεχίζεται αύριο Τετάρτη 23 Απριλίου, με την ταινία «La colmena» (Η κυψέλη) του Mario Camus, παραγωγής του 1982 και διάρκειας 112 λεπτών. Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με το «Σύλλογο Φίλων της Ισπανικής και Λατινοαμερικανικής Κουλτούρας– AROMA LATINO» και την Πρεσβεία της Ισπανίας προβάλουν μία από τις δημοφιλέστερες ισπανικές ταινίες στο «Αχίλλειο», στις 9.30 το βράδυ, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για το κοινό.

Μεγάλο αφιέρωμα στον Ιούλιο Βερν το καλοκαίρι στο Βόλο

Κύκλος εκδηλώσεων διεθνούς ενδιαφέροντος, οι οποίες θα είναι αφιερωμένες στον Ιούλιο Βέρν, προγραμματίζεται για τον προσεχή Ιούλιο στο Βόλο, έπειτα από πρωτοβουλία του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνησιωτών «Κοινό των Μαγνήτων». Η σχετική πρόταση υποβλήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στον Δήμαρχο Βόλου Π.Σκοτινιώτη και έγινε αμέσως αποδεκτή, με στόχο την προβολή του πολύπτυχου έργου του διάσημου Γάλλου συγγραφέα,  που ως γνωστόν έχει καθιερωθεί ως πρωτοπόρος της επιστημονικής φαντασίας και το όνομά του έχει συνδεθεί στενά με τη θάλασσα, τα ταξίδια και την εξερεύνηση του διαστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο Δήμος Βόλου, όσο η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, αλλά και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συνεργάζονται ήδη με το «Κοινό των Μαγνήτων» για την πραγματοποίηση αυτού του  αφιερώματος, από κοινού με το Δήμο της Νάντης, που είναι η  γενέτειρα του Ιουλίου Βερν.