Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών δεν προσφέρεται ούτε για πολιτική εκμετάλλευση ούτε για λαϊκιστικές προσεγγίσεις

Πέρα από ατυχείς κινήσεις και πολύ περισσότερο ατυχείς δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων και των μεταναστευτικών ροών δεν προσφέρεται ούτε για πολιτική εκμετάλλευση ούτε για απλουστευτικές λαϊκιστικές προσεγγίσεις. Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο πρόβλημα και η κατά το δυνατόν αποτελεσματική και δίκαιη αντιμετώπισή του προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και σοβαρές δημόσιες πολιτικές, με προσήλωση στις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεγάλη εισροή προσφύγων και μεταναστών χωρίς χαρτιά, επιβαρύνει σημαντικά την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Θα ήταν, ωστόσο, τραγικό λάθος ο χειρισμός του προβλήματος αυτού να συνδεθεί, άμεσα ή έμμεσα, με τη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς».

"Επιλογή Ευθύνης": Μεγάλο πλήγμα για την αγορά το παζάρι - Παζάρι και νομιμότητα είναι έννοιες ασύμβατες

Τη διαφωνία της με την αναβίωση του παζαριού και με το περιεχόμενο της κανονιστικής εξέφρασε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου η δημοτική παράταξη  "Επιλογή Ευθύνης - Πάμε Μπροστά". "Η αναβίωση του  παζαριού θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας, και μάλιστα σε μια εποχή που η αγορά στενάζει", επισημαίνει η δημοτική παράταξη, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται  ότι "όπως αποδείχθηκε, παζάρι και νομιμότητα είναι έννοιες ασύμβατες". Σε γραπτό κείμενο που κατέθεσε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου η επικεφαλής της παράταξης, Νατάσα Οικονόμου, γίνεται αναλυτική αναφορά στους λόγους για τους οποίους η παράταξη καταψήφισε την κανονιστική, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πολλά σημεία της έρχονται σε αντίθεση με τη νομοθεσία. Συγκεκριμένα στο γραπτό κείμενο αναφέρονται τα εξής: