Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Επιλογή Ευθύνης: «Η πόλη να βρεθεί προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων»

Με αφορμή τις πληροφορίες για το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου  Φιλοξενίας και Μετεγκατάστασης Προσφύγων και Μεταναστών στην περιοχή μας, η δημοτική παράταξη «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Οι ανεξέλεγκτες, πλέον, ροές προσφύγων και μεταναστών εξελίσσονται σε μείζον ζήτημα για την Ελλάδα. Η πραγματικότητα, δυστυχώς, είναι αμείλικτη και αυτό που απαιτείται είναι  ταχύτητα προετοιμασίας και σωστός σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης,  για την περίπτωση που επαληθευτεί το εφιαλτικό σενάριο του εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών  στο ελληνικό έδαφος. Επιβεβλημένη είναι και η έγκαιρη προετοιμασία των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας για το ενδεχόμενο να προκύψει ανάγκη να δημιουργηθούν στην περιοχή τους Κέντρα Φιλοξενίας και Μετεγκατάστασης Προσφύγων και Μεταναστών.
Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις ότι ένα τέτοιο Κέντρο ενδέχεται να δημιουργηθεί και στο Βόλο.
Δεν μπορούμε, παρά να είμαστε αλληλέγγυοι προς τους συνανθρώπους μας, που έχασαν σπίτια και πατρίδα και αναζητούν την επιβίωσή τους, μακριά από τον εφιάλτη του πολέμου. Ο Βόλος και η Μαγνησία έχουν ζήσει στο παρελθόν τον πόνο της προσφυγιάς, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα αποκατάστασης των προσφύγων.
Πιστεύουμε, συνεπώς, ότι η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα, συντονισμένα και με σχέδιο, προκειμένου, σε ένα τέτοια ενδεχόμενο, η πόλη να βρεθεί προετοιμασμένη και σε ετοιμότητα για την, όσο το δυνατό, πιο ομαλή και ασφαλή, τόσο για τους ίδιους, όσο και για την τοπική κοινωνία, φιλοξενία των προσφύγων, με τις κατάλληλες συνθήκες, για το διάστημα που πιθανόν απαιτηθεί να παραμείνουν στην περιοχή μας.
Είναι, λοιπόν, ανάγκη να ζητήσει άμεσα η Δημοτική Αρχή υπεύθυνη ενημέρωση για το αν οι πληροφορίες αυτές έχουν βάση, ποιον αριθμό προσφύγων αφορούν, για ποιο και πόσο χρονικό διάστημα προβλέπεται η παραμονή τους στην περιοχή μας. Να γίνει χωρίς καθυστέρηση η επιλογή του κατάλληλου χώρου,  να προετοιμαστούν εγκαίρως, σε συντονισμό με την κεντρική διοίκηση, οι κατάλληλες υποδομές, και να κληθούν σε συνεργασία η Εκκλησία, οι φορείς της πόλης και οι ανθρωπιστικές και εθελοντικές οργανώσεις, ώστε να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με στόχο τη διασφάλιση, τόσο της αξιοπρεπούς διαβίωσης των φιλοξενούμενων, όσο και της ηρεμίας στην τοπική κοινωνία.

Η παράταξή μας είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της προς την κατεύθυνση αυτή.»