Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Επιλογή Ευθύνης: «Μηδενική ανοχή στη βία και τα κηρύγματα μίσους»

Με αφορμή την επίθεση σε όχημα  μονάδας εξωτερικών μεταδόσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΣΤΡΑ, από την παράταξη «Επιλογή Ευθύνης - Πάμε Μπροστά» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Σύμφωνα με τη δική μας σταθερή και διαχρονική αντίληψη, η καταδίκη της βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται, είναι απόλυτη, χωρίς υποσημειώσεις. Με αυτή την αντίληψη, καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε όχημα μονάδας εξωτερικών μεταδόσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΣΤΡΑ και καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν τους δράστες.
Η παράταξή μας  καταδικάζει, επίσης, τη λεκτική βία, τη ρητορική του μίσους και τον διχαστικό λόγο, που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει στοιχείο της τοπικής μας καθημερινότητας και βρίσκουν φιλόξενο βήμα έκφρασης σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προφανώς και πρόκειται για διαφορετικής βαρύτητας πράγματα, αλλά όλα ξεκινάνε από τη βαθιά περιφρόνηση της δημοκρατίας.
Καλούμε τους συμπολίτες μας, κάθε λογικό και δημοκρατικό πολίτη, να υψώσουμε ένα τείχος απέναντι στη χρήση βίας και το ανεξέλεγκτο μίσος. Μηδενική ανοχή στη βία και τα κηρύγματα μίσους!»  


Τέσσερα διλήμματα για την Αριστερά

Γράφει ο  Πάνος Σκοτινιώτης στα
                                                                                  "ΝΕΑ Σαββατοκύριακο"
για το βιβλίο του Γιώργου Σωτηρέλη «Ποια Αριστερά;»*

«Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη». Θυμηθήκαμε τον ποιητή, με αφορμή το πράγματι συναρπαστικό εγχείρημα του Γιώργου Σωτηρέλη να ανιχνεύσει τη σύγχρονη  προοδευτική ταυτότητα της Ευρώπης στην εποχή της κρίσης και της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης. Το επιχειρεί, με τη χάρη του συγγραφέα που μπορεί να μιλάει απλά, χωρίς να καταφεύγει σε ρηχές και εύκολες αναλύσεις. Σε μια εποχή διανοητικής και πολιτικής σύγχυσης, ο Σωτηρέλης προσεγγιζει με βαθύ και ουσιαστικό στοχασμό και αναστοχασμό τη σημερινή σύνθετη πραγματικότητα και τις σύγχρονες αντιθέσεις και προχωρά σε κρίσιμες και δύσκολες εννοιολογικές αποσαφηνίσεις, προσπαθώντας να σκιαγραφήσει  τη Νέα – δημοκρατική, πλουραλιστική και ρηξικέλευθη - Αριστερά.
Με το βιβλίο του «Ποια Αριστερά;» (εκδόσεις Πόλις), ο Σωτηρέλης θέτει τέσσερα καίρια ερωτήματα. Πιο σωστά, τέσσερα καίρια διλήμματα. Γιατί Αριστερά: Τι είδους Αριστερά; Πώς και πόσο Αριστερά; Μόνον Αριστερά; Και  επιχειρεί απαντήσεις χωρίς παρωχημένα στερεότυπα  και αυτάρεσκες βεβαιότητες, με μεθοδολογική αρτιότητα και  εσωτερική συνοχή. Ανοίγοντας μια βεντάλια με όλα τα σύγχρονα, μεγάλα προβλήματα που γεννούν οι καταιγιστικές εξελίξεις σε υπερεθνικό επίπεδο μετά την κατάρρευση του μεταπολεμικού διπολισμού.